Begin maart.
Op het moment dat je in het voorjaar voor het eerst weer in aanraking komt met een zacht, strelend zonnestraaltje, schuift de boot direct naar de voorgrond.
Voordat de boot in het water gaat, moet hij natuurlijk in de anti-fouling.....


Tegenwoordig hoef je bijna nergens meer voor de deur uit. Dus de pot met 2,5 liter AF (International) ook gewoon via internet besteld.

Gelukkig is het anderhalf uur rijden naar de boot dus kan ik onderweg rustig de volgorde van de werkzaamheden overdenken :-))
Ondanks de bijna wetenschappelijk theorieën die over deze klus de ronde doen kom ik niet verder dan; schuren, afsoppen, afplakken en Af rollen.
Bij de boot aangekomen ziet ie er ongeveer zo uit:

 

af voor1

 

 

Valt dus enorm mee. De mannen van Goos watersport hebben het onderwaterschip in het najaar netjes afgespoten. Het schuren valt ook erg mee. Anti fouling is vrij ruw en lijkt zelf poreus van structuur. Na een dikke 2 uur schuren zit deze klus erop.
Tijdens het schuren vraag ik me af waarom ik dit doe. De boot is goed afgespoten en op een paar kleine lastige plekjes echt vrij van aangroei. Daarnaast is de structuur, zoals gezegd ruw.
Een ideale ondergrond voor een mechanische verbinding met de nieuwe laag AF.
Tenslotte heeft AF geen enkele beschermende functie. Het zorgt er alleen voor dat er geen aangroei tegen de scheepsromp ontstaat.

Resultaat na het schuren :-)

 

af na sch

 

 

Tsja en als laatste de boot afnemen met water om het schuurstof te verwijderen.
Hierna even een bakje koffie en douchen zodat de boot droog en ik schoon kan worden, voordat er wordt gerold.
Het rollen is een meesterlijk klusje. Kan wat mij betreft wel wat sneller, dus volgend jaar maar es kijken of er ook rollers zijn van 50 cm breed :-)

Na deze laatste stap in het proces, ziet het er ongeveer zo uit:

 

af na1

 

 

af na2

 

Volgend jaar plaatsen we dus een berichtje in de trant van: " vorig weekend de boot in de anti-fouling gezet"

   
© Sela Zeilbootje