BOOTSTOFFERING

Kort na de aanschaf van de Sela (toen nog “Impuls” geheten) zagen wij al in dat de binnenkleding aan vervanging toe was.

 

De oude situatie:

 

IMG 6656

De oude situatie

 

Na het nemen van het besluit om de klus zelf te klaren, wat schriftelijke informatie ingewonnen te hebben, advies gevraagd te hebben op de Hiswa 2010  en na wat rondsnuffelen op internet, beginnen Jelle en Otto met  het slopen van de binnenbekleding. Het keukenblokje en de tafel kunnen blijven staan. Al het andere wordt verwijderd. De plafondplaten worden losgeschroefd, de oude jute en de rest van de stoffering worden voorzichtig losgetrokken. Het oude spul moet immers weer dienst doen als mal voor het nieuwe materiaal en wordt dus meegenomen naar huis.

 

Nadat het oude materiaal is verwijderd, lijkt het interieur van de Sela op een, ongezellig bruin cafe:

boot 007

Kaal!


Ook kun je de stukken van het oude materiaal mooi gebruiken om te bepalen hoeveel je aan nieuw materiaal moet kopen. Het goed verwijderen van oude lijmresten vergt toch weer meer inspanning en tijd dan we van tevoren verwacht hadden.

 

boot 008

Een malle(n) bedoening in de achtertuin van Jelle

 

Jelle fietst ergens eind 2011 naar de Muldyk in Grou om bij de Koning, Scheepsstoffeerderij te kijken wat daar zoal te koop is. Na deskundig en vriendelijk advies wordt vinyl met foamlaag voor de wanden en skai voor de plafondplaten besteld.
Voor de hechting wordt ons spuitlijm aangeraden. Otto heeft een compressor en een spuitapparaat, dus als het nieuwe spul binnenkomt kunnen we meteen aan de slag.
En als dan het nieuwe materiaal is aangekomen, wordt de woonkamer van Jelle omgetoverd tot atelier. 
Met potlood, schaar, stanleymes, meetlint en liniaal gaan Jelle en Teresa aan de slag. (filtstiften zijn voor dit werk minder geschikt omdat ze gemakkelijk moeilijk te verwijderen vlekken achterlaten) Wel goed in de gaten houden dat je niet in spiegelbeeld knipt; dus  niet de “lijmzijden” van oud en nieuw op elkaar leggen.  
Even terzijde : wat is het toch fijn om gepensioneerd te zijn; je hebt (bijna) alle tijd van de wereld.

 

boot 026

In de werkplaats

 

Lekker bij de warme kachel worden skai en vinyl met behulp van de mallen van het oude materiaal op maat geknipt en gesneden. Tip : maak een foto van de oude stukken stof, die je netjes bij elkaar hebt gelegd (in dezelfde breedte als de nieuwe stof; in casu 4m) zodat je aan de hand van de foto makkelijk en zo voordelig mogelijk de nieuwe stof kunt verwerken. Otto kan nu maar komen met zijn compressor c.a. voor het lijmwerk.

 

boot 010

De atelierhouder aan het werk

 

 

En als Otto dan is gekomen blijkt dat de capaciteit van de compressor net niet voldoende is voor het lijmen en dat de spuitmond ook niet geschikt is. Van buurman Berend lenen we een zwaardere compressor en van Stoffeerderij de Koning mogen we een geschikt spuitapparaat gebruiken. Hartelijk dank !
Het atelier wordt verplaatst van de woonkamer naar de tuin. Mooi dat er bij Jelle op zolder nog die oude eikenhouten uitschuiftafel stond. Heel geschikt voor het lijmen van de skai op de plafonddelen. Al doende kom je er wel achter wat de goede spuitafstand is, hoe de spuitmond moet worden afgesteld en hoeveel lijm je moet spuiten. Met een speciale roller de skai aandrukken; van binnen naar de buitenkant. Het vastlijmen van de om te vouwen randen komt later wel.  Op de zolder kan het mooi drogen.
Door lekkage is het grote plafonddeel tussen luik en mast aan de voorzijde verrot.
Jelle zorgt voor vervanging.

De plaatselijke doe-het-zelf-markt levert het materiaal. Otto´s decoupeerzaag ligt in Vianen. Met een stanleymes en figuurzaag (ja wel) en veel geduld, wordt ook het gewenste resultaat bereikt.

 

boot 023

De oude vs de nieuwe plafondplaat

 

Na alle sloop, afbraak, borstel- en schuurwerk is dan de tijd gekomen om onze Jeanneau Fantasia weer van een interieur te voorzien. Eerst de wanden met vinyl beplakken. De spuitlijm voldoet niet geheel aan onze verwachtingen. Sommige stukken laten spontaan weer los. Gewoon opnieuw doen. Met volharding overwinnen we dit en ook andere tegenslagjes. Jelle en Teresa menen bij het meten en knippen van de stof nauwkeurig te werk te zijn gegaan; beter te ruim dan te krap. Toch blijken sommige stukken vinyl niet helemaal te passen. Te lang of te breed vormen geen probleem. Even bijsnijden. Op sommige plekken komen we echter tekort. Zoeken we later een oplossing voor.

 

boot 033

 

boot 035

Puzzelen !!

 

Gaandeweg wordt de electrische bedrading van de verlichting ook nog (even) vervangen.
We geven het vinyl de tijd om te drogen en ons zelf om wat rust te nemen.
Tussen de bedrijvigheden door worden er nieuwe vallen en kleinere  dingen die aan vervanging toe zijn aangeschaft.

Teresa is inmiddels al druk bezig geweest met het afwerken van de plafonddelen; randen omvouwen en vastplakken. De randen laten steeds weer los. Spuitlijm helpt niet. Door de doe-het-zelf-winkel aangeprezen lijm uit een spuitbus helpt ook niet. Ducktape biedt wel eventjes houvast, maar niet voor lang. Dan gooit Jelle al zijn daadkracht in de strijd, onder het motto : dood spul is hier niet de baas ! Lijmen en nietjes er in. Helaas, de gewone nietjes zijn net iets te lang. Naar de kantoorboekhandel voor een niettang. De kleinere nietjes passen wel, alleen je krijgt ze er niet in, want de plaat met skai past niet in de bek van de niettang. Nog meer daadkracht in de strijd; de onderkaak van de tang wordt er afgezaagd. Et voila, het probleem is opgelost.

 

boot 044

 

Het plaatsen van de plafonddelen levert op zich geen problemen op. De één houdt vast en de ander schroeft. Het aanbrengen van de sierdopjes op de boutjes maakt het geheel bijna compleet. We blijven echter nog zitten met de vraag wat te doen aan de plekken waar het vinyl niet goed aansluit. Het idee om sierkoord van ongeveer eenzelfde of contrasterende kleur te gebruiken, wordt al gauw verworpen. Otto heeft een ideetje uitgewerkt.  Om een koord een strookje skai vouwen en lijmen en dat  opplakken. Op schaalmodel op een plankje gelijmd gaat het wel. In de praktijk blijkt het letterlijk niet houdbaar; de lijm laat los. Volgens Teresa blijft er niets anders over dan het afwerken met strookjes vinyl. Zij staat meteen te popelen om dit idee in praktijk te brengen.  Wij vinden dat het resultaat van haar meet-, knip- en plakwerk zeer bevredigend is.
Wij hopen dat we nog heel lang van dit mooie, nieuwe interieur mogen genieten.

 

boot 056

 

boot 050

 

boot 048

 

 

   
© Sela Zeilbootje